Εθελοντισμός
_1_~1.JPG

Ο εθελοντισμός είναι μια υπέροχη περιπέτεια! Τώρα μπoρείτε κι εσείς να σώσετε τη χελώνα caretta caretta αρκεί να γίνετε εθελοντές. Πολλές είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις(WWF, GREENPEACE), οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας στηρίξουν στο έργο σας αυτό. Μια απ' αυτές είναι ο ΑΡΧΕΛΩΝ, που ασχολείται με την προστασία και τη μελέτη της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της σε ολόκληρη την Ελλάδα εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Επίσης, λειτουργεί στη Γλυφάδα το μοναδικό Κέντρο περίθαλψης για τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα. Ένας ακόμη στόχος του είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού.

26604a.jpg

Αυτό που πρέπει να κάνει όποιος επιθυμεί να γίνει εθελοντής την τουριστική περίοδο είναι:
α)ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ
Πρωινή Παρατήρηση η οποία γίνεται κάθε πρωί την αυγή, για να καταγραφεί η αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών κατά την προηγούμενη νύχτα. Απαιτεί σωματική αντοχή και είναι δυνατό να συνεχιστεί και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.
Προστασία των Φωλιών από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τη θήρευση από διάφορα ζώα η οποία γίνεται με περίφραξη και σήμανση των φωλιών όπου αυτό είναι απαραίτητο. Όσες φωλιές γίνονται σε μη ασφαλή σημεία μεταφέρονται σε προστατευόμενες θέσεις στην παραλία ή σε εκκολαπτήρια.
Νυχτερινή Παρατήρηση κατά την οποία λίγοι, καλά εκπαιδευμένοι εθελοντές μαρκάρουν τις θηλυκές χελώνες χωρίς να παρενοχλούν τη διαδικασία ωοτοκίας.
Εκσκαφή των φωλιών μετά την ολοκλήρωση της εξόδου των νεοσσών για την εκτίμηση του αριθμού των νεοσσών που βγήκαν τελικά από τη φωλιά.
(Οι παραπάνω εργασίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παραλίας ωοτοκίας).

FOTO-2.jpg IMAGES~3.JPG 29-05-09_282028_301.jpg IMG_0001_NEW.jpg

β)ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ
Σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας γίνεται εντατική ενημέρωση του κοινού, αφού όλες είναι λιγότερο ή περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένες. Να είστε έτοιμοι για συχνή επικοινωνία με τους επισκέπτες των παραλιών, μέσα από:
Σταθμούς Ενημέρωσης που λειτουργούν σε κεντρικά σημεία στις περιοχές ωοτοκίας. Προβολές Διαφανειών, με θέμα τη βιολογία και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, που πραγματοποιούνται σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες. Ενημέρωση στην Παραλία, που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και Φύλαξη των παραλιών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η παρενόχληση των χελωνών ή των φωλιών από ανθρώπινες δραστηριότητες.

FOTO-3.jpg volunteers_evs_evros_fd_2.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εθελοντισμό, πάτα εδώ.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License